0 Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Kako izbrati pravilno tekaško obutev?

V zadnji letih tek postaja ena izmed najbolj popularnih aktivnosti na prostem.

Kako izbrati pravilno tekaško obutev?

Spodaj vam bomo predstavili način, kako najlažje izberemo tekaško obutev, ki bo primerna za vaše stopalo

Veseli smo lahko, da nam Slovenija ponuja veliko naravnih lepot. Malo je namreč držav na svetu, ki lahko nudijo takšna doživetja ob teku in ostalih športnih aktivnostih. Prekrasna pokrajina, svež zrak in razgiban teren so zagotovo ene izmed stvari, ki nas spodbudijo k športnim aktivnostim na prostem.

Različne raziskave pravijo, da naj bi le 60 minut teka podaljšalo naše življenje za sedem ur. Izbira pravilne tekaške obutve pa je tisti faktor, ki bo poskrbel, da bo vaša tekaška izkušnja ostala prijetna in vašemu telesu nudila zadostno podporo.

Nakup kvalitetne tekaške obutve, ki se bo prilegala vašim stopalom in nudila popolno podporo telesu, se na dolgi rok izplača. Tako boste lažje preprečili nastanek poškodb, ki se pri športnem udejstvovanju hitro pripetijo.

Naj vam naštejemo nekaj dejstev, ki vas bodo verjetno prepričale:

  • Pri teku, stopalo ob tla udari približno 80x do 100x na minuto
  • Ob vsakem udarcu stopalo obremenimo z veliko silo
  • Pri hitrem teku obremenimo stopalo s kar z 4-kratno silo našega telesa.

Če ste se odločili, da boste začeli teči vam svetujemo, da kupite kvaliteten tekaški copat, ki se bo odlično prilegal vašemu stopalu. Na začetku razlike sicer morda ne boste opazili, a ko boste večali razdaljo in tempo boste veseli kvalitetne tekaške obutve, ki bo zaščitila vaše sklepe in mišice.

Ste pripravljeni na nov par?

Vzeli smo si čas in za vas pripravili navodila, kako najti popoln tekaški copat.

1. Odločitev je padla, čas je za nove tekaške čevlje

Na trgu je veliko različnih modelov tekaške obutve in prav tako je različna obraba obutve.

"Tekaška obutev se obrabi na približno 400 kilometrov, odvisno od vašega sloga," 

pravi Brent James, vodja produktne linije, Run Footwear pri Under Armour."

A POZOR! Pogosto so prvi znaki obrabe kažejo na vašem telesu. Ko se blaženje obrabi, se na vaše telo prenese več udarcev, kar lahko povzroči prekomerno obrabo kosti, sklepov in mišic.

Ne veste koliko kilometrov so pretekli vaši čevlji? Če se vaše noge počutijo počasne ali boleče tudi po kratkih, enostavnih tekih je verjetno čas, da investirate v nov par.

2. Ugotovite kakšno stopalo imate

Če želite najti najboljši čevelj za svoje edinstvene noge, morate določiti svoje parametre stopala.

Po mnenju podiatristov in ostalih strokovnjakov obstajajo tri glavne vrste lokov stopala: običajni, nizki in visoki. Poznavanje vrste in oblike vašega stopala je izredno pomembno, saj boste le tako izbrali pravilen tekaški copat.

Če niste prepričani, katero vrsto loka imate vam predstavljamo enostaven način, kako le to ugotoviti. Sledite korakom tako imenovanega "mokrega testa" opisanega spodaj in spoznali boste kakšne oblike je vaš lok in katera tekaška obutev je najbolj primerna za tovrstno obliko.

1. Tanko plast vode vlijemo v plitvo posodo

2. Namočite podplat

3. Stopite na prazen kos papirja

4. Stopite stran in poglejte odtis

Sedaj si oglejte obliko vašega odtisa in ga primerjajte z enim od naslednjih opisov.

1. Običajni lok stopala

Če vidite, da je približno polovica vašega stopala na sredini zapolnjena, imate najpogostejši tip stopala. Običajno to pomeni, da imate lok, ki naravno podpira vašo telesno težo. Večina tekačev s to vrsto loka lahko nosi skoraj vsak čevelj.

2. Nizek lok stopala

Če je lok vašega odtisa zapolnjen, je verjetno, da se noga med tekom sesede navznoter. Ta deluje kot blažilec udarcev, toda poveča tveganje za poškodbe kolena. Običajno priporočamo čevlje z večjo stabilnostjo, vmesnimi vložki z dvojno gostoto in podpornimi "stebrički" ali pa obutev s širšimi, večjimi podplati.

3. Visok lok stopala

Če vaš odtis kaže zelo malo ali nič stika vzdolž zunanjega roba in vidite samo peto in kroglico noge, imate "visok" lok. Vaša noga bo med tekom dokaj stabilna, zagotovo pa bo absorbirala premajhno število udarcev. Običajno priporočamo, da uporabite dobro oblazinjen čevelj z malo ali brez podpore ali stabilnosti.


Upoštevajte, da vam mokri test daje samo en namig v postopku iskanja pravega čevlja. V upoštev pridejo tudi druge spremenljivke kot so vaša teža, biomehanika, tekaške izkušnje in podlage kjer največ tečete.

V idealnem primeru vam lahko pri izbiri primernega tekaškega čevlja pomaga strokovnjak iz specializirane tekaške trgovine. Na podlagi vprašanj o vaših tekaških izkušnjah, poškodbah, ogleda starih čevljev in opazovanjem teka vam bo pomagal pri izbiri ustreznega tipa obutve.

Če ste imeli v preteklosti poškodbe, se posvetujte z zdravnikom, kot je športni pediatrist ali fizioterapevt, ki vam bo pomagal pri ustreznem zdravljenju, načrtu treninga za okrevanje in bolj formalni oceni potreb vašega tekaškega copata.

3. Naša ponudba tekaške obutve

Številne tekaške trgovine ponujajo teste, ki vam bodo pomagali analizirati loke in udarce. Spodaj navajamo našo ponudbo obutve:

1. Super oblazinjena tekaška obutev - Visok lok stopala

Oblazinjeni čevlji, kot so HOVR Infinite, HOVR Phanthom, HOVR Sonic, so odlični za tiste, ki imajo zmerne do visoke loke, med tekom udarijo po srednjem ali spodnjem delu stopala in potrebujejo maksimalno blaženje vmesnega podplata in minimalno medialno podporo (ob strani).

2. Zmogljivi lahki tekaški čevlji – nizek lok stopala

Performance čevlji so namenjeni tistim, ki želijo lahek čevelj za tekme, hiter tek ali vsakodnevni tek. Čevlji, kot je Velociti, so najboljši za učinkovite tekače, ki ne pretiravajo.

3. Trail obutev

Če redno hodite po trail stezah, je dobra ideja nakup robustnega čevlja z dobrim oprijemom podplata in nizko zasnovo za dodatno stabilnost. Čevlji kot so HOVR MACHINA OFF ROAD so kot nalašč za tek po zahtevnejših terenih.

4. Spremljajte svoje rezultate

Ko kupite nov par Under Armour tekaške obutve, ocenite, kdaj bo čas, da jih zamenjate in si zapišite v koledar. Ali pa naj vam MapMyRun pomaga pri seštevanju kilometrov, tako da svojo obutev povežete z aplikacijo in spremljate rast kilometrov. Večina naših modelov nudi Bluetooth povezavo med aplikacijo in čevljem.

Aplikacijo si lahko prenesete na tem naslovu: https://www.mapmyrun.com/

Brezplačna poštnina

pri nakupih nad 50 €

Hitra dostava

48 ur

Brez skrbi

Za varnost je poskrbljeno

041 610 444

Podpora za vas