0 Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Kateri tek izbrati za učinkovito doseganje ciljev

Za hujšanje ni »najboljše« strategije, a osnovno vodilo hujšanja je takšno- če želite shujšati, morate porabiti več kalorij, kot jih zaužijete. To lahko storite v različnih oblikah, od posebnih diet do različnih vadbenih režimov kot na primer vadba za moč, visokointenzivna intervalna vadba in enakomerna kardio vadba. Na voljo imate torej kar veliko možnosti - samo poiskati morate tisto, ki vam najbolj ustreza.

Kateri tek izbrati za učinkovito doseganje ciljev

Če je tek del vaše strategije hujšanja, se lahko odločite za počasnejše- daljše ali hitrejše- krajše teke. Oboje je lahko učinkovito. Kateri pa bo najbolj učinkovit pri doseganju vaših ciljev?

TEK NA DOLGE RAZDALJE, DA BI IZGUBILI TEŽO

Če tečete na dolge razdalje, verjetno izvajate enakomerno kardio vadbo, ki je manj intenzivna in jo lahko izvajate dlje časa. Pri tem srčni utrip ostaja v zmernem delovnem območju in ne doživlja intenzivnih vzponov in padcev, kot na primer pri hitrejšemu teku (šprint).

"Teki na dolge razdalje so odlični za krepitev vzdržljivosti in izboljšanje splošnega zdravja srca in ožilja," pravi Chris Coggins, tekaški trener. "Če se pripravljate na dogodek, kot je tek na 5 kilometrov ali polmaraton, bo večina treninga potekala v enakomernem tempu. Na minuto boste pokurili manj kalorij, vendar boste delali več minut, tako da se lahko skupna poraba kalorij resnično poveča." Omenja, da so počasnejši teki lažji tudi za sklepe, zato je dodatna prednost tovrstnega treninga hitrejše okrevanje med posameznimi teki.

Vendar pa lahko dolgi in počasni teki, povzročijo stagnacijo, kar pomeni da ostajate na istem mestu in ne napredujete. Ko se telo prilagodi vadbi, bo za počasne, dolge teke, začelo porabljati manj kalorij. "Povečevanje razdalje je eden od načinov za premagovanje težav," pravi Coggins. "Sčasoma se bo vaše telo navadilo na določeno razdaljo in hujšanje se bo morda ustavilo."

HITER TEK, DA BI IZGUBILI TEŽO

Hitreje ko tečete, več kalorij porabite. Več kalorij kot porabite, več teže lahko izgubite. Ta matematika je dovolj preprosta, vendar je zgodba vendarle malo bolj zapletena.

Če lahko povečate hitrost v določenem časovnem obdobju, se poraba kalorij znatno poveča, pravi Coggins. Oglejte si naslednji primer:

Če tehtate 150 kilogramov in tečete 10 km/h lahko v eni uri po vadbenem kalkulatorju MyFitnessPal porabite 680 kalorij. Če povečate hitrost na 13km/h lahko v istem času porabite 919 kalorij.

Kljub temu pospeševanje ni izvedljivo za vsakogar. Če niste resen tekač, vzdrževanje hitrejšega tempa dlje časa verjetno ne pride v poštev - vsaj ne takoj. Če želite povečati hitrost, morate na začetku izbrati krajše razdalje ter postopoma podaljševati poti.

Če bi 30 minut tekli s hitrostjo 13km/h , bi pokurili 459 kalorij. To je manj, kot bi jih pokurili pri daljšem in počasnejšem teku. Če bi se ustavili tukaj, bi zlahka priznali zmago kardio vadbi z enakomerno obremenitvijo. Vendar je treba upoštevati še nekaj.

Prvič, krajše teke je lažje umestiti v natrpane dneve, zato boste morda raje opravili krajšo, intenzivnejšo vadbo kot daljšo, manj intenzivno vadbo. Drugič, visoko intenzivna vadba vam pomaga doseči želeni "učinek po izgorelosti".

TOREJ KATERI NAČIN JE BOLJŠI?

"To je nekoliko zavajajoče vprašanje, saj bi morali v idealnem primeru delati oboje," pravi Coggins. "Visokointenzivni teki so odlični za izgorevanje kalorij. Počasnejši tek pa pomaga pri krepitvi vzdržljivosti, izgorevanju maščob in je boljši za regeneracijo."

Če želite resno shujšati in ste dovolj zdravi za visokointenzivno vadbo, vam priporoča hitre intervale. Spreminjajte hitrost in razdaljo intervalov, da bo vaše telo hitreje napredovalo. Nato v dneh aktivne regeneracije izvajajte počasnejše teke ali celo sproščajoče, dolge sprehode. Dolgoročno največ koristi prinaša dvotirni pristop.

"Pri hujšanju vam lahko pomagajo vse vrste vadbe, le ne bodite preveč odvisni od ene same," pravi Coggins. Premešajte stvari s tekom, joggingom, hojo, dvigovanjem uteži in drugimi dejavnostmi, ki vas spravijo v gibanje. Navsezadnje je redna aktivnost tista, ki vam bo pomagala doseči trajno izgubo telesne teže. Pri tem poskrbite, da nosite kvalitetna športna oblačila.

Podobni produkti

Brezplačna poštnina

pri nakupih nad 50 €

Hitra dostava

48 ur

Brez skrbi

Za varnost je poskrbljeno

041 610 444

Podpora za vas